keyboard_arrow_up
Druckreif
Telefon Mail

RASTERI

Pitanje rezolucije

Ako cijenite slike koje ne sadrže ometajuće rasterske rozete, tada je novinski tisak, onako kako mi to radimo, kao stvoren za Vas! Naime, mi za Vas tiskamo u rasteru od 60 linija/cm. Što to znači? Na primjer, rasterske točkice kod rastera od 60 linija/cm upola su manje od onih kod rastera od 40 linija/cm, tako da ih ljudsko oko gotovo više ne može razlučiti kao pojedinačne točkice, stoga više nisu upadljive.

Načelno vrijedi sljedeće: Što je finiji raster, to se detaljnije mogu reproducirati gradacije tonskih vrijednosti, a da promatrač pritom ne opaža tvrde tonske gradacije.

Rasteri

Tiskamo Vaše novine u rasteru od 60 lin/cm

Širina rastera ili rasterska frekvencija predstavlja mjeru za rezoluciju tiskovnih rastera. Ona naznačuje koliko ima točkica u tisku po jedinici duljine. Mjerna jedinica se često navodi i kao linije po centimetru (L/cm) ili Lines per Inch (lpi), pri čemu linije po cm znače isto što i točkice po cm.

Finoća strukture točkica ograničena je iz razloga uvjetovanih tehnologijom tiska. Naime, moguća finoća rastera u znatnoj mjeri ovisi o svojstvima površine odabranog tiskarskog papira. Iz tog razloga se ograničavamo na sljedeće, uobičajene rasterske frekvencije:

  • Novinski tisak: 30 – 48 točkica/cm
  • Ofsetni tisak: 54 – 80 točkica/cm
  • Vrlo vrijedne tiskovine: do 200 točkica/cm

Prednosti rastera od 60 lin/cm u novinskom tisku

Raster Hell

više detalja u svijetlom području

Raster Struktur

više strukture u tamnom području

Raster Verlauf

bolja raspodjela boje

Raster Biss

veća oštrina i oštriji detalji

Raster Kontraste

zasićenije boje i kontrasti

Raster Tiefen

veća dubina

Raster Leuchtend

sjajnije boje

Raster Mensch

humanije